Na wstępie witam Wszystkich forumowiczów. Chciałbym skorzystać z Waszej pomocy i doświadczenia w celu oceny moich poczynań w siłowni. Kilka zdań o mnie: wiek- 38,wzrost- 180, waga(4tygodnie temu)82, cel- zbudowanie masy Od czterech tygodni zacząłem trenować siłkę w warunkach domowych.Póki co mam do użycia jedynie sztangielki i nimi [...]
lepiej, ale nie jedz przed trenigiem rzodkiewki bo jest dość cięzka, tuńczyk okazjonalnie - lepsze będą świeże ryby twaróg możesz jeśc, byleby nie stanowił głownego źrodłą białka, choć ja zmieniłbym na mozarellę możesz wywalić z przedtreningowego węgle i dodać je po wysiłku (dając n łącznie 50 - 70g ryżu, już bez makaronu).
w Twojej diecie za dużo kcal pochodzi z białka, a za mało z tłuszczu. I w ogóle jest zbyt niskoenergetyczna./ NIe rozumeim skąd przyszedł CI do gółlowy pomysł by jeśc jedynie tak chude źrodła białka jak piers z kurczaka, twaróg chudy, przecież sam musisz kompensować sobie ten brak kcal oliwą. W ostatnim posiłku brakuje węgli... Jeżeli te białka [...]
1)Witam mam kilka pytań czy smalcem można zastępować masło? smalec w diecie też moze byc. natomiast masło jest wartosciowym produktem, wiec moze zamiast zastępować, rożnicuj diete w źrodła tłuszczu 2)Czy do posiłku który składa się głownie z białka i tłuszczy mogę dodać zamiast warzyw 200 ml mleka? warzywa są niezbędne w diecie. porcję mleka [...]
[...] prostu zrobić taką mega kanapkę. Chleb tostowy to nie jest dobry pomysł. Produkty z mąki pszennej nie są dobrym pomysłem. Jedz chleby z żytniej mąki. Jakoś tak dziwnie masz porozkładane te posiłki. W śniadaniu np. brak źródła białka. Popatrz na dzienniki dziewczyn, jak one układają posiłki. Zmieniony przez - Dotkazoz w dniu 2013-06-04 20:42:42
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
1. Brak sensownego źródła białka 6 godzin między posiłkami? nie wiem czy to dobry pomysł które posiłki to przed i po treningowe? Zmieniony przez - Czesiek43 w dniu 2013-06-04 22:12:45
[...] posiłek jest przed snem i w związku z tym wolałbym nie jeść wtedy ww. Znalazłbym tu kolejny artykuł, świadczący o tym, iż nie ma to znaczenia. Jeżeli przyjmiesz odpowiednie źródła węgli i spełniasz odpowiednią (założoną) podaż kaloryczną to nie ma to w takim razie znaczenia. Dobra, znalazłem : [...]
proste zasady kazdy posilek to bialko , wegle i tluszcze poza porannym (bez tluszczu) przed i po treningowym (bez tluszczu) oraz ostatnim (bez wegli) jesli nie jestes na jakiejs bardziej wymyslnej diecie zrodla makroskladnikow bialka: jaja, ryby , mieso (kurczak, indyk, wolowina, schab) twarog ww: ryze, kasze , makaron oraz pieczywo [...]
Co do diety-staraj się kłaść nacisk na zdrowie źródła białka,węglowodanów czy tłuszczy i spożywać w miarę regularnie te 4/5 posiłków dziennie.Nikt Ci nie każe liczyć każdej kcal czy unikać czegoś słodkiego przez cały bity miesiąc.
[...] ryż? Na kujawskim smażę kurczaka - wiem że smażenie nie jest dobrym wyjściem, ale do piekarnika nie mam dostępu (akademik) a ugotować piersi żeby sensownie smakowała nie umiem. Bułeczki wymienię na pieczywo żytnie, szyneczkę odpuszczę. Jakie warzywa wprowadzić do diety (i w jakich ilościach)? I jakie są - sensowne i w miarę tanie - źródła białka?
Panowie, krótkie pytanie. Szukam sera białego tudzież twarogu z możliwie największą zawartością białka. Co polecicie i gdzie można ten produkt dostać ;) ? Z góry dziękuje za odpowiedzi. wszystkie twarogi mają podobną zawartość bialka. Jakikolwiek kupisz, nie ma to znaczenia. Nie traktuj nabialu jako glownego źrodla bialka, a najlepiej ogranicz do [...]
Nie traktuj nabialu jako glownego źrodla bialka, a najlepiej ogranicz do porcji dziennie lub raz na jakis czas Autor postu zadał konkretne pytanie, bez prośby o wyliczanie kiedy jeść nabiał oraz jak go traktować; nabiałofobii ciąg dalszy ;-). Poza tym nabiał, to nie tylko twaróg, ale też inne produkty (sery, kefir), które warto na stałe włączyć [...]
[...] nie martwiłbym się o ich wchłanialność, kwasy żółciowe zemulgują odpowiednio środowisko, aby bcaa mogły się bez problemu przyswoić 10) gdy brakuje podstawowego źródła energii dla organizmu, zwłaszcza mózgu, który musi mieć glukozę. Wtedy mamy proces glukoneogenezy (poczytaj sobie szerzej na ten temat, na pewno znajdziesz to w [...]
ok dzięki a jeszcze mam pytanie, czy jogurt jest dobrą opcją jako dodatek do podwieczorku ? Zmieniony przez - student87 w dniu 2013-06-11 11:49:56 Jogutr naturalny, kefir, maślanka, mleko acidofilne, itp. Jak najbardziej. Dobre źródła wapnia, barkerii fermentacji mlekowej i pewnej ilości białka.
Ja bym jeszcze widział więcej mięsa, i nie tylko kurczaczek bogaty w estrogeny a np. łopatkę wieprzową, schaboszczaki, wołowinę, tłuste ryby. Jajek tez bym więcej dał. To są bardzo dobre źródła białka. Pamiętaj, że rośniemy od wielu różnorakich składników.
taka ilosc białka w prochu to zły pomysł. Maslo jesli z orzechów ziemnych- do wywalenia. Malo zdrowych tluszczy: oliwy, roznych orzechów, tlustych ryb i mies, masła, lnianego. wedliny do wywalenia. taka ilosc owsianki jest zbyt duza- zamien na inne źrodla ww: ryze, ziemniaki, bataty, kasze. Brak owoców, warzyw
Przyczepiłem się podrobów, bo np. wątróbka nie nadaje się, żeby ją jeść codziennie. Skoro jesz inne źródła białka to je wymieniaj, nikt tu nie jest jasnowidzem żeby się domyślać co jeszcze jesz.
Ostatnio na potreningu było o dziwnych źródłach białka :-D świerszcze itp yami :D http://potreningu.pl/diety/artykuly/1828/nietypowe-zrodla-bialka A tak w ogóle, to jak jem to muszę robić przerwy żeby powietrza nabrać, bo mam nos zatkany }:-( Jutro już do roboty pójdę i siłkę też muszę zaliczyć, a co! A późnym wieczorem jadę na maraton filmowy na [...]